Board_web

Meeting 2024-02-15

Metrolinx Board of Directors Meeting - February 15 2024


Watch the Livestream

Thursday, February 15, 2024

8:00 A.M. – 12:45 P.M.

Download the agenda

Closed Session

1.

Call to Order, Remarks by Chair, and Conflicts 4 minutes (8:00 – 8:04 a.m.)

Don Wright

2.

Safety Briefing 1 minute (8:04 – 8:05 a.m.)

Corporate Secretary's Office

3.

CEO/Board In Camera Session 60 minutes (8:05 – 9:05 a.m.)

Board and CEO

4.

Five Transformations 20 minutes (9:05 – 9:25 a.m.)

Martin Gallagher / Barclay Hancock

5.

OnCorr Progress 20 minutes (9:25 – 9:45 a.m.)

Stephanie Davies / Laura Kutisker-Jacobson

6.

Ontario Line Progress 20 minutes (9:45 - 10:05 a.m.)

Andrew Hope / Richard Ingles

7.

2024-25 Business Plan 5 minutes (10:05 – 10:10 a.m.)

Jennifer Gray

8.

Business Items 10 minutes (10:10 – 10:20 a.m.)

Various

BREAK 15 minutes (10:20 - 10:35 a.m.)

Public Session

9.

Call to Order and Land Acknowledgment 1 minute (10:35 – 10:36 a.m.)

Don Wright

10.

Safety Moment 2 minutes (10:36 – 10:38 a.m.)

Martin Gallagher

11.

Chair’s Remarks 2 minutes (10:38 – 10:40 a.m.)

Don Wright

12.

CEO’s Report 15 minutes (10:40 – 10:55 a.m.)

Phil Verster

13.

Making Possibilities Happen 40 minutes (10:55 – 11:35 a.m.)

13.1 Enhancing our Customer Experience 10 minutes (10:55 – 11:05 a.m.)

Martin Gallagher / Mark Childs

Barclay Hancock / Karla Avis-Birch

Stephanie Davies

Andrew Hope

14.

Fare Enforcement By-law Amendment 5 minutes (11:35 – 11:40 a.m.)

Martin Gallagher

15.

Quarterly Reports 3 minutes (11:40 – 11:43 a.m.)

Barclay Hancock

Martin Gallagher

Steve Levene

Karla Avis-Birch

Andrew Hope

Stephanie Davies

Mark Childs

David Jang

BREAK 8 minutes (11:43 - 11:51 a.m.)

Closed Session

16.

Consent Items 2 minutes (11:51 – 11:53 a.m.) 16.1 Approval of November 30, 2023 Minutes

Corporate Secretary

17.

Report of Board Standing Committees 32 minutes (11:53 a.m. – 12:25 p.m.)

17.1 Executive Committee 4 minutes (11:53 - 11:57 a.m.)

Don Wright

17.2 Audit, Finance & Risk Management Committee 4 minutes (11:57 a.m. - 12:01 p.m.)

Bryan Davies

17.3 Capital Oversight Committee 4 minutes (12:01 - 12:05 p.m.)

Emily Moore

17.4 Customer Experience Committee 4 minutes (12:05 - 12:09 p.m.)

Luigi Ferrara

17.5 Governance Committee 4 minutes (12:09 - 12:13 p.m.)

Don Wright

17.6 Human Resources & Compensation Committee 4 minutes (12:13 - 12:17 p.m.)

Reg Pearson

17.7 Payments (PRESTO) Committee 4 minutes (12:17 - 12:21 p.m.)

Paul Tsaparis

17.8 Real Estate Committee 4 minutes (12:21 - 12:25 p.m.)

Robert Poirier

18.

Other Business

Don Wright

Executive Sessions

19.

Executive Session 10 minutes (12:25 - 12:35 p.m.)

Board and CEO

20.

Executive Session 10 minutes (12:35 - 12:45 p.m.)

Board Only

21.

Adjournment

Don Wright