Board_web

Meeting 2023-11-30

Metrolinx Board of Directors Meeting - November 30 2023


Watch the Livestream

Thursday, November 30, 2023

8:00 A.M. – 12:30 P.M.

Download the agenda

Closed Session

1.

Call to Order, Remarks by Chair, and Conflicts 5 minutes (8:00 – 8:05 a.m.)

Don Wright

2.

CEO/Board In Camera Session 60 minutes (8:05 – 9:05 a.m.)

Board and CEO

3.

In Camera: Commercial Items 10 minutes (9:05 – 9:15 a.m.)

Mark Ciavarro / Robert Pattison / Heather Platt

4.

In Camera: Project Review Report Back 10 minutes (9:15 – 9:25 a.m.)

Stephanie Davies / Marcia Medrano / Paul Judge

CLOSED SESSION - REMAINING STAFF TO JOIN 5 minutes (9:25 - 9:30 a.m.)

5.

Business Items 35 minutes (9:30 – 10:05 a.m.)

Various

BREAK 15 minutes (10:05 - 10:20 a.m.)

Public Session

6.

Call to Order and Land Acknowledgment 1 minute (10:20 – 10:21 a.m.)

Don Wright

7.

Safety Moment 2 minutes (10:21 – 10:23 a.m.)

Frank Ibe / Mark Childs

8.

Chair’s Remarks 2 minutes (10:23 – 10:25 a.m.)

Don Wright

9.

CEO’s Report 10 minutes (10:25 – 10:35 a.m.)

Phil Verster

10.

Rapid Transit Capital Projects Progress 10 minutes (10:35 – 10:45 a.m.)

Andrew Hope

11.

GO & UP Capital Projects Progress 10 minutes (10:45 – 10:55 a.m.)

Stephanie Davies

12.

Customer Service Initiatives 12 minutes (10:55 – 11:07 a.m.)

Frank Ibe

13.

Barclay Hancock

Martin Gallagher

Steve Levene

Karla Avis-Birch

Andrew Hope

Stephanie Davies

Mark Childs

David Jang

BREAK 10 minutes (11:10 - 11:20 a.m.)

Closed Session

14.

Consent Items 2 minutes (11:20 – 11:22 a.m.) 14.1 Approval of October 5, 2023 Minutes 14.2 GO Expansion - A Visual Guide 14.3 YNSE Update

Alba Taylor

15.

Report of Board Standing Committees 40 minutes (11:22 – 12:02 p.m.)

15.1 Executive Committee 5 minutes (11:22 - 11:27 a.m.)

Don Wright

15.2 Audit, Finance & Risk Management Committee 5 minutes (11:27 - 11:32 a.m.)

Bryan Davies

15.3 Capital Oversight Committee 5 minutes (11:32 - 11:37 a.m.)

Emily Moore

15.4 Customer Experience Committee 5 minutes (11:37 - 11:42 a.m.)

Luigi Ferrara

15.5 Governance Committee 5 minutes (11:42 - 11:47 a.m.)

Don Wright

15.6 Human Resources & Compensation Committee 5 minutes (11:47 - 11:52 a.m.)

Reg Pearson

15.7 Payments (PRESTO) Committee 5 minutes (11:52 - 11:57 a.m.)

Paul Tsaparis

15.8 Real Estate Committee 5 minutes (11:57 a.m.- 12:02 p.m.)

Robert Poirier

16.

Other Business

Don Wright

Executive Sessions

20.

Executive Session 13 minutes (12:02 - 12:15 p.m.)

Board and CEO

21.

Executive Session 15 minutes (12:15 - 12:30 p.m.)

Board Only

22.

Adjournment

Don Wright